Wet- en regelgeving


verbeteren van de technische kwaliteit van regels

Ik ben gespecialiseerd in het opstellen van wet- en regelgeving. Ik adviseer over de technische kwaliteit van nieuwe of bestaande regels. En kijk naar een logische en systematische opbouw, innerlijke consistentie en gebruikte terminologie. Ik toets aan het technische gedeelte van de 'Aanwijzingen voor de regelgeving', de 'provinciale aanwijzingen voor de regelgeving', of de '100 Ideeën voor de gemeentelijke regelgever'.

Training verordening, nadere regel en beleidsregel

 In deze basistraining van 2 dagdelen leer je de basis van wet- en regelgeving en verken je de 'Aanwijzingen voor de regelgeving', de 'provinciale aanwijzingen voor de regelgeving', of de '100 Ideeën voor de gemeentelijke regelgever'.  Deze aanwijzingen zijn een essentiële tool als het gaat om de kwaliteit van wet- en regelgeving. Je leert in een paar simpele stappen hoe je een regeling vorm geeft (indeling, aanhaling en verwijzing) en de onderdelen van een regeling te duiden (zoals de begripsbepalingen en het overgangsrecht).  Ook bekijken we welke onderwerpen thuishoren in een verordening, welke in nadere regels en welke in beleidsregels. 

Zodat je je verder kunt ontwikkelen op het gebied van wet- en regelgeving. 


Training wijzigen en intrekken als een pro!

Heb je moeite met de indeling van een wijzigingsbesluit? Stoei je met de formulering of raak je in de knoop met Romeinse artikelen, hoofdletters, nummers en letters? Wil je leren hoe je een eenvoudig, duidelijk en toegankelijk wijzigingsbesluit opstelt? In deze training ontdek je hoe je een wijzigingsbesluit indeelt en hoe je wijzigingsbepalingen formuleert en oefen je hier ook meteen mee. Hierdoor wordt het wijzigen van regelgeving veel leuker en makkelijker! Zodat je er echt iets aan hebt.

Model Wijzigingsbesluit

Heb je moeite met de indeling van een wijzigingsbesluit? Stoei je met de formulering of raak je in de knoop met Romeinse artikelen, hoofdletters, nummers en letters?  Gebruik dan het Model Wijzigingsbesluit.